Algemene informatie

1) Algemeen
2) Onze route
3) Foto's Alta Via nr. 1 op pbase
4) Download spreadsheet Alta Via nr. 1
5) Hoogte Profiel Alta Via no. 1
6) Gastenboek Website Alta Via nr. 1
                            This page in your language:
Click here for Dutch -> English
Klicken Sie hier für Niederländisch -> Deutsch
Fai clic qui per Olandese -> Italiano
Cliquez ici pour le Néerlandais -> Français
Haga clic aquí para Holandés -> Español

 
 
          Alta Via no. 1 Hans Wortel


 
 
 

  Terug naar Homepage


 
 
 
 
 
 
  1) Algemene informatie

Teken van Alta Via nr. 1

In de Italiaanse Domieten zijn een tiental huttenwegen uitgezet. De Italiaanse naam hiervoor is Alte Vie (meervoud, Alta = hoog, Via = weg). De bekendste en samen met nr. 2 ook de gemakkelijkste van deze wegen is de Alta Via nr. 1. De overige wegen vereisen meer bergtechnische vaardigheden.
De Alta Via nr. 1 zoals wij die gelopen hebben is een trek door de Italiaanse Dolomieten van 9 dagen. De laatste etappe, een klettersteig over Monte Schiara(Via ferrata Màrmol), hebben wij niet gelopen. Deze wordt door vrijwel niemand gelopen(lastige en lange etappe, bivak mogelijk). De route start in Pragser Wildsee en eindigt in Longarone(laatste stuk van Soffranco naar Longarone met bus). Dit in tegensteling met wat de gidsjes zeggen om naar La Muda te lopen en dan met de bus naar Belluno te gaan. Vanaf Longarano gaat er een bus terug via Cortina d'Ampezzo naar het beginpunt. Indien je de klettersteig Via ferrata Màrmol neemt eindigt de trek in Belluno.
Hoogtepunten van deze tocht zijn de beklimming van de Seekofel, het lopen langs de Tofanen bij Cortina d'Ampezzo, de overnachting in de Rifugio Nuvolau (het adelaarsnest), het uitzicht op de Monte Pelmo en het ronden hiervan en de wandeling langs de machtige zuidwest wand van de Civetta met zijn torens.
Indien je met de auto gaat is het handig om deze te parkeren bij het station van Dobbiaco(Dobbiaco FS, Toblach Bhf). Hier is voldoende gratis parkeerplaats. De bus gaat hier rechtsreeks naar Lago di Braies(Pragser Wildsee). Op de terugweg komt de bus uit Longarone/Cortina d'Ampezzo ook weer aan bij het station van Dobbiaco (Dobbiaco FS, Toblach Bhf). Het openbaar vervoer ligt in Italie tussen 13.00 en 16.00 ongeveer stil. Reserveer voor de terugreis dus ruim een halve dag.
De beste tijd voor deze trek is van half juli tot en met half september. Wij hebben de tocht begin september gelopen. De hutten waren vrijwel overal vol. Het is dus raadzaam de hutten te reserveren.
De Alta Via nr 1. gaat door de provincie Alto Adige/Südtirol. In het verleden een betwist gebied tussen Italie en Oostenrijk. Het is hier tweetalig(italiaans, duits). Je kunt je dikwijls redden met duits hoewel niet iedereen deze taal machtig is.

Bus informatie op basis van gegevens 2006:
heen:
Dobbiaco FS - Lago Di Braies
Dienstregeling op : SAD
terug:
Soffranco-Longarone- Cortina d'Ampezzo:
Dienstregeling op : Dolomiti bus (kies Orari en vervolgens Cerca)
bus 932: Soffranco-Longarone
bus 9 Longarone-Calalzo (overstappen in Tai di Cadore)
bus 30 Calalzo-Cortina
Cortina d'Ampezzo -Dobbiaco FS:
Dienstregeling op : SAD

Route kaart:
==========


De route begint middenboven in Lago di Braies (Pragser Wildsee) naar rechtsonder in Soffranco. De etappe's zijn paars. De overnachtiginsplaatsen zijn groen omkaderd.

Overzicht Bärentrek Innertkirchen-Kandersteg

Etappe overzicht:
==============


Dag 1 : Lago di Braies - Rifugio Biella
De bus uit Dobbiaco komt aan in Lago di Braies. Het is hier erg druk. We lopen langs de linkerkant van het meer naar de start van de tocht. Het is niet moeilijk. Na drie uur bereik je de hut. Vanuit de hut heb je mogelijkheid om de Seekofel te beklimmen.
Totaal : 4,5 uur
Dag 2 : Rifugio Biella - Rifugio Fanes
De officiele route gaat langs de Rifugio Sennes. Dit gaat over de weg. Wij kiezen voor een mooiere route en nemen route 26/9. Deze gaat naar het oosten. We komen aan bij Rifugio Fodara Vedla. Hier drinken we wat. Op de kaart staat hier een alternatief (route 73 (V1) uit het Rother gidsje). We hebben dit geprobeerd maar zijn na een half uur omgedraaid. Het zag er erg lastig uit. Nu nemen we de steile afdaling naar Rifugio Pederù. Vervolgens lopen we min of meer langs de weg naar Rifugio Fanes.
Totaal : 5,5 uur
Dag 3 : Rifugio Fanes - Rifugio Lagazuoi
Een mooie route. Het begint vrij eenvoudig. Een wandeling over de Fanes Alm. We komen op de Forcella del Lago. Vanaf hier een steile afdaling over een goed zigzag pad.We lopen nu naar de Passo Falzarego. De Rifugio Lagazuoi is vol. We krijgen een lift naar het hotel La Baita.
Totaal : 5,0 uur
Dag 4 : Rifugio Lagazuoi - Rifugio Nuvolau
We nemen de bus naar de Rifugio Lagazuoi. Dit is slechts een kwartier. Omdat we nu op de pas zitten komt er nog wat extra klimwerk bij. Dat is niet in het schema opgenomen. We lopen onderlangs de Tofanen en bereiken de Rifugio Dibona. Hier drinken we wat. Aan de overkant van de grote Dolomieten Strasse zien we de Rifugio Nuvolau al liggen. We dalen af naar de weg om vervolgens weer te klimmen. We passeren Rifugio Cinque Torri. Op de Cinque Torri zijn klimmers aanwezig. We gaan richting Rifugio Nuvolau waarvan veel dagjes mensen omlaag komen.
Totaal : 5 uur
Dag 5 : Rifugio Nuvolau - Rifugio Città di Fiume
Hier hebben we een keuze. We nemen de klettersteig forcella Giau. Deze is slechts 100 meter en niet moelijk. Het blijkt een goede keuze. Na wat gedronken te hebben op de pas Giau gaan we richting Rifugio Città di Fiume. Een genoeglijke tocht.
Totaal : 5 uur
Dag 6 : Rifugio Città di Fiume - Rifugio Palafavera
Een mooie tocht rondom de Monte Pelmo. Deze was de laatste dagen al te zien en nu lopen we er omheen. Vanuit de hut is het begin van het pad lastig te vinden. Ga eerst naat het zuidoosten en vervolgens scherp naar het zuidwesten. Vervolgens hebben we een flinke klauterpartij door rotsblokken. Zeker niet gemakkelijk. Na deze rotsblokken wordt het vlakker en gaan we naar de pas. Het laatste stukje naar de pas wordt dan weer steiler evenals de het eerste stuk van de afdaling. Het is te doen maar je goed blijven opletten. Vervolgens wordt het een gemoedelijke wandeling naar de Rifugio Venezia en de Rifugio Palafavera. Het zijn wat technische moeilijkheden vandaag, het is niet ver maar wel een mooie tocht. De Rifugio Palafavera is meer een hotel dan een hut. Maar dat is ook wel eens lekker.
Totaal : 5 uur
Dag 7 : Rifugio Palafavera - Rifugio Vazzoler
Deze dag lopen we langs de machtige zuidwest wand van de Civetta. Een prachtige dag.Vanuit de hut kun je de stoeltjes lift nemen maar wij doen dat niet. wij gaan over de skipiste. Bij de Rifugio Sonino al Coldai besluiten we om de Monte Coldai 2396 te beklimmen. Een genoeglijke klimpartij door wat rotsblokken. Op de top heb je mooi uitzicht op wat we gelopen hebben en op de zuidwestwand van de Civetta. Dit ommetje is 1 uur extra klimmen en dalen. De moeite waard. We pakken onze bagage weer op bij de hut en vervolgen onze tocht langs de Civetta. Prachtig. Voorbij de Torre Venezia gaan we naar het oosten en bereiken we spoedig de Rifugio Vazzoler.
Totaal : 5,5 uur
Dag 8 : Rifugio Vazzoler - Rifugio Sommariva Al Pramparet
We hebben vanaf het begin een mooi uitzicht op de Torre Trieste en Cime della Busazza. Mooi lopen hier. De bedoeling was om op de Passo Duran te overnachten. We zijn daar echter vroeg en de hutten zien er niet aantrekkelijk uit. We lopen door naar de Rifugio Sommariva Al Pramparet. Al met al een lange dag.
Totaal : 7 uur
Dag 9 : Rifugio Sommariva Al Pramparet - Soffranco
De laatste tocht van de Alta Via 1 is 10 tot 12 uur. Bovendien is deze erg lastig met een pittige klettersteig. In het huttenboek blijkt dat vrijwel niemand deze tocht maakt. Om een indruk te krijgen hoe lastig deze klettersteig is klik hier vooor Via Ferrata Màrmol. We besluiten dan ook maar om te stoppen en naar het dal af te dalen. Het is vanaf hier eenvoudig om af te dalen naar Longarone. Dat scheelt flink wat tijd in vergelijking met de normale tocht naar La Muda en Belluno. Vanaf Soffranco kun je bus naar Longarone nemen. Al met al is het 2,5 lopen naar Soffranco.
Totaal : 2,5 uurLinks:
=====

Een greep uit de vele links:
Officiële site van het Italiaanse Verkeersburo (meertalig)
Gebiedsinformatie Koninklijke Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV)
Wikipedia, the free encyclopedia : Algemene informatie over Alta Via nr. 1

Literatuur:
=========

Beide gidsjes zijn goed. Het duitse gidsje geeft iets meer details terwijl het engelse gidsje vanwege de taal waarschijnlijk makkelijker te lezen is.

Dolomieten Höhenwege 1-3

Dolmieten Höhen wege 1-3, Franz Hauleitner  Franz Hauleitner, ISBN 3-7633-3103-4, Bergverlag Rother

  Degelijk boek in het duits.


Treks in the Dolomites

Treks in the Dolomites  Martin Collins en Gillian Price, ISBN 1 85284 359 4, Cicerone Press

   Goed boek in het engels

Kaarten:
=======

De volgende twee kaarten zijn voldoende. De route staat er met alternatieven ingetekend. Tevens staan de wegnummers op de kaart. Er zitten ook boekjes bij met informatie over de wegen en hutten.

Kompass 55 Wander- und Skitourenkarte Cortina d'Ampezzo  Kompass 55 Wander- und Skitourenkarte Cortina d'Ampezzo
  Kaart 1:50.000.

Kompass 77 Carta escursionistica/Wanderkarte Alpi Bellunesi  Kompass 77 Carta escursionistica/Wanderkarte Alpi Bellunesi
  Kaart 1:50.000.
  
Er zijn ook nog kaarten over dit gebied van Freytag & Berndt, Carta d'Italia en Tabacco. Ik ken deze niet en heb er daarom geen mening over.
 
  Terug naar inhoud

2) Onze Route
 
Plaats Weg Nr. Hoogte Tijd Omhoog Omlaag Km Overnachting/Opmerking Stijging Tijd(acc) Telefoon
                     
Pragser Wildsee   1494 0:00 0 0     0 0:00  
Porta Sora 'L Forn 1 2388 2:45 894 0 5   894 2:45  
Rifugio Biella/Seekofelhütte 1 2300 0:10 0 -88     -88 2:55  
Seekofel   2810 1:05 510 0     510 4:00  
Rifugio Biella/Seekofelhütte   2300 0:40 0 -510     -510 4:40  
Dag 1       1404 -598 5 Seekofelhütte   4:40  +390436866991
Rifugio Biella/Seekofelhütte   2300 0:00 0 0   alternatief alpine route 26/9 0 0:00  
Campo Crose 26 1780 1:30 50 -520 5   -470 1:30  
Rifugio Fodara Vedla 9 1966 1:35 186 0 2   186 3:05 +390474501093
Rifugio Pederù 7,9 1548 1:05 0 -418 2   -418 4:10 +390474501086
Rifugio Fanes 7 2060 1:20 512 0 6   512 5:30  
              Rifugio Lavarella     +390474501079
Dag 2       748 -938 15 Rifugio Fanes   5:30  +390474501097
Rifugio Fanes   2060 0:00 0 0     0 0:00  
Passo di Limo 10,11 2172 0:15 112 0     112 0:15  
Malga  Fanes Grande 10,11 2102 0:45 0 -70 2 alpine route 17 (Rother  74(V2)) -70 1:00  
Passo Tadego 11 2153 1:00 51 0     51 2:00  
Forcella del Lago 20B 2486 1:00 333 0 5 alternatief route 11/20 333 3:00  
Lago di Lagazuoi 20 2180 0:30 0 -306     -306 3:30  
Rifugio Lagazuoi 20 2752 1:30 572 0 4   572 5:00  
Dag 3       1068 -376 11 Rifugio Lagazuoi   5:00  +390436867303
Rifugio Lagazuoi   2752 0:00 0 0     0 0:00  
Forcella Col Dei Bos 401 2290 1:15 0 -462 4   -462 1:15  
Rifugio Dibona 401,404 2083 1:00 0 -207 5 Onderlangs Tofana di Rozes -207 2:15 +390436860294
Grande Dolomitenstrasse 442 1732 0:30 0 -351     -351 2:45  
Rifugio Cinque Torri 439 2137 1:00 405 0 4   405 3:45 +3904362902
Rifugio Nuvolau 439 2575 1:00 438 0 2   438 4:45  
Dag 4       843 -1020 15 Rifugio Nuvolau   4:45  +390436867938
Rifugio Nuvolau   2575 0:00 0 0     0 0:00  
Rifugio Passo Giau 438 2236 1:30 0 -339 2 Rif. Passo Giau (Leiter, Drahtseile) -339 1:30 +390437720130
Forcella Giau 436 2360 1:00 124 0 2   124 2:30  
Forcella Ambrizzola 436 2277 1:00 0 -83 3   -83 3:30  
Forcella Roan 436,458 1996 1:00 0 -281 3   -281 4:30  
Rifugio Città di Fiume 467 1918 0:30 0 -78 2   -78 5:00  
Dag 5       124 -781 12 Rifugio Città di Fiume   5:00  +390437720268
Rifugio Città di Fiume   1918 0:00 0 0     0 0:00  
Forcella val D'Arcia 480 2476 2:00 558 0 3 Tricky path, right of  Monte Pelmo 558 2:00  
Rifugio Venezia 480 1947 1:00 0 -529 2 Refugio Venezia -529 3:00 +3904369684
Rifugio Palafavera 472,474 1507 1:45 0 -440 5   -440 4:45  
              Rifugio Monte Pelmo     +390437789359
Dag 6       558 -969 10 Rifugio Palafavera   4:45  +390437789133
Rifugio Palafavera   1507 0:00 0 0     0 0:00  
Casera di Pioda 564 1816 1:00 309 0 3   309 1:00  
Rifugio Sonino al Coldai 556 2132 1:15 316 0 2 Rifugio Sonino al Coldai 316 2:15 +390437789160
Monte Coldai   2396 0:30 264 0 1 vanuit hut topje beklommen 264 2:45  
Rifugio Sonino al Coldai   2132 0:25   -264     -264 3:10  
Forcella di Col Reàn 560 2107 1:30 0 -25 5   -25 4:40  
Rifugio Vazzoler 560 1714 1:30 0 -393 7   -393 6:10  
Dag 7       889 -682 18 Rifugio Vazzoler   6:10  +390437660008
Rifugio Vazzoler   1714 0:00 0 0     0 0:00  
Forcella Col dell'Orso 555,554 1823 1:30 400 -290 4   110 1:30  
Rifugio B. Carestiato 554 1839 1:40 16 0 3 Rifugio B. Carestiato 16 3:10 +39043762949
Passo Duran 548 1601 0:40 0 -238 2   -238 3:50  
              Rifugio S. Sebastiano     +39043762360
              Rifugio Passo Duran 'C. Tomè'      +39043732034
Ponte di Càleda Vecchia 543 1493 0:20 0 -108 1   -108 4:10  
Forcella Moschesin 543 1940 2:15 447 0 7   447 6:25  
Rifugio Sommariva Al Pramparet 543 1875 0:45 0 -65 2   -65 7:10  
Dag 8       863 -701 12 Rifugio Sommariva   7:10 +39337528403
Rifugio Sommariva Al Pramparet   1875 0:00 0 0     0 0:00  
Casera Costa del Nass 513 950 1:20 0 -925 4   -925 1:20  
Punt 703 513 703 0:40 0 -247 2   -247 2:00  
Soffranco 520 568 0:35 0 -135 3   -135 2:35  
Bus naar Longarone                    
Dag 9       0 -1307 9     2:35  
                     
Totaal       6497 -7372 107     47:35  
Terug naar inhoud

5) Hoogte Profiel Alta Via 1


HoogteProfiel Alta Via 1Terug naar inhoudVoor het laatst bijgewerkt op 12-09-2008
Door Hans Wortel