Index Website Ticino Trek Airolo - Greina - Olivone

1) Algemeen
2) Onze route
3) Selectie Foto's Ticino op pbase(17 foto's)
4) Alle Foto's Ticino op pbase(241 foto's)
5) Download GPS Info (tracks, routes, waypoints en Google earth Info)
6) Download spreadsheet Ticino
7) Hoogte Profielen Ticino
8) Gastenboek Website Ticino
9) Diversen
10) Download deze Website Ticino Trek als PDF
                            This page in your language:
Click here for Dutch -> English
Klicken Sie hier für Niederländisch -> Deutsch
Cliquez ici pour le Néerlandais -> Français
Fai clic qui per Olandese -> Italiano
Haga clic aquí para Holandés -> Español

 

          Ticino Trek Hans Wortel


 
 
 

  Terug naar Website Hans Wortel


 
 
 
 
 
 
1) Algemene informatie

Ticino(Tessin) is het zuidelijkste kanton van Zwitserland en bijna volledig Italiaanstalig, op de Duitstalige gemeente van Bosco/Gurin na. Samen met een deel van het kanton Graubünden (Italiaans: Grigioni) maakt het deel uit van het zogenaamde Svizzera Italiana (Italiaanssprekend Zwitserland). Het kanton ligt aan de zuidkant van de Alpen. Het grenst aan Italië en de kantons van Graubünden, Uri en Wallis. Aan het meer van Lugano ligt de Italiaanse enclave Campione d'Italia, dat geheel door Zwitsers gebied is omgeven. Het hoogste punt van kanton Ticino is de 3402 meter hoge Rheinwaldhorn (Adula). Het grootste deel van het Meer van Lugano en het noordelijkste gedeelte van het Lago Maggiore liggen in dit kanton.
Deze website geeft informatie over een trek, hike in Ticino. Onze route start in Airolo in het Levantina dal, gaat over de hoogvlakte van de Greina en eindigt in Olivone. De trajecten Lago Ritòm - Capanna Bovarina en de Greina hoogvlakte(Capanna Scaletta, Camona da Terri, Capanna Motterascio en Campo Blenio) zijn vrij populaire wandelgebieden. Onze route maakt wel gebruik van deze gebieden maar heeft binnen dat gebied toch vaak een originele route.
Vanuit Olivone kan je met de bus naar Biasca en vervolgens met bus of trein vanuit Biasca weer terug naar Airolo.

Hutten:

Het is gebruikelijk in Zwitserland dat je een half pension arrangement boekt. Dat is ontbijt met avondeten. Samen met de overnachting kost je dat dan ongeveer 60 CHF per persoon(prijs niveau 2008).
Veel hutten in Ticino zijn eigendom van de Tessiner Alpenverenigingen(UTOE of SAT). Dit betekent dat je als lid van de Nederlandse bergsport vereniging(NKBV) geen korting krijgt op de overnachting. De Capanna Motterascio is eigendom van de CAS(Schweizer Alpen-Club). Hier krijg je wel korting op de overnachting.
De bevolking spreekt onderling Italiaans. Je kunt je echter uitstekend redden in de Duitse taal. Reserveren van de hutten is noodzakelijk. Voor een overzicht van de telefoonnumers, e-mail adressen bekijk het spreadsheet op deze pagina. De Capanna Cadagno en de Capanna Motterascio hebben gedurende het seizoen niet de beschikking over internet. Deze hutten zal je dus moeten bellen.

Moeilijkheidsgraad:

Er zijn geen moeilijkheden bij het lopen van de normale route van hut naar hut. Alleen dag 4, de Steinbockweg, heeft een hogere moeilijkheids waardering. Maar deze weg is goed gezekerd d.m.v. staalkabels. Een uitzondering moet gemaakt worden voor de beklimmingen op dag 5, Piz Valdraus, en dag 6, Piz Terri. Deze zijn volgens de Zwitserse classificatie categorie T4(Pad niet altijd zichtbaar, deels zonder pad, soms handen echt nodig voor voortbeweging; indien de paden gemarkeerd zijn: blauwwit; zeer steil terrein, gevaarlijke grashellingen, losse rotsen, sneeuwvelden).

Navigatie:

Op deze website kun je van alle dagen de GPS data downloaden(tracks, routes en waypoints). In het algemeen laat de bewegwijzering te wensen over. Dag 2 en 3 zijn goed gemarkeerd. Dat geldt ook voor het stuk tussen Capanna Scaletta en Capanna Motterascio. Het eerste gedeelte van de eerste dag, de route naar de Piz Valdraus(dag 4) en de route vanaf Piz Terri richting Crap la Crusch zijn niet of slecht gemarkeerd.
Bij gebruik van een GPS en Zwitserse LKS kaarten is het verstandig je GPS in te stellen op het positie formaat "Swiss Grid" en geodetische datum "CH-1903". De postities op de GPS komen dan overeen met die op de kaart.

Opties:


Reisinformatie:
Met de auto:
Airolo in Ticino is gemakkelijk met de auto te bereiken vanuit Nederland. De afstand vanuit Utrecht bedraagt ongeveer 900 kilometer. De route gaat over Oberhausen, Frankfurt, Basel, Luzern en de Gotthardtunnel. In Zwitserland heb je een autobahn vignet nodig indien je gebruik maakt van de autoweg.
Je kunt de auto in Airolo gratis parkeren aan de achterkant(westzijde) van het station.
Met het openbaar vervoer:
De trein vanuit Utrecht naar Airolo doet er ongeveer 10,5 uur over. Je moet overstappen in Basel.

Route kaart:
==========


De route in Google Maps, elke dag heeft een andere kleur. Klik in de tracks box op de route om ze te laten zien/verdwijnen(aan/uit).Etappe overzicht:
==============


Dag 1 : Airolo - Capanna Cadagno
De route begint bij het station van Airolo. Je loopt naar het oosten richting Madrano. In Madrano zijn wij te ver naar het oosten uitgeweken richting Brugnasco. dat is geen probleem. Je loopt alleen enige tijd over asfalt. De normale route gaat in Madrano richting het noorden door het bos, richting Bucca di Ce. Vervolgens loop je door het bos richting Lago Ritòm. Langs het meer gaat het verder naar Capanna Cadagno. Wij hadden deze dag veel regen en we hebben verder langs het meer geen pauzes meer genomen.
Totaal: 4 uur
Dag 2 : Capanna Cadagno - Hospezi Santa Maria
Er gaat een route rechtstreeks door het dal naar Hospezi Santa Maria. Deze route is ongeveer 2 uur. Wij hebben de route over de Piz Corandoni genomen. Deze is veel leuker. Bovendien neem je nog een eenvoudige top mee. Ga vlakbij de hut linksaf naar het noordoosten. Bij de Passo del Corandoni kun je je spullen achterlaten en beginnen aan de korte klim naar de Piz Corandoni(129 m klimmen, 20 minuten). Je komt weer terug bij de Passo del Corandoni. Vervolgens loop je naar de Reno di Medel. Langs deze rivier loop je naar het Lago di Lucomagno. Hier is ook het hotel.
Totaal: 4 uur 20 minuten
Dag 3 : Hospezi Santa Maria - Capanna Bovarina
Een gemakkelijke route. Onderweg kun je de Pizzo di Cadrèigh beklimmen. een gemakkelijke beklimming met een mooi uitzicht. Wij zagen op de landkaart een weg over de graat naar het oosten. Deze wilden wij nemen maar het is ons niet gelukt. We durfden dat niet aan. Vervolgens zijn we door de 'rough' richting de Passo Cantonill(1933 meter) gegaan. We wilden deze route nemen om niet teveel te hoeven afdalen en om vervolgens weer te moeten klimmen. Daarvoor werden we gestraft en dat heeft ons veel energie en tijd gekost en deze weg raad ik niemand aan. De zuidroute over het pad langs het dorpje Anvéuda(1675 meter) en dan naar Cantonill lijkt mij goed te lopen. Mijn advies luidt toch maar de normale route nemen door vanaf de Pizzo di Cadrèigh weer terug te gaan naar de Passo di Gana Negra en dan naar Capanna Bovarina. In het Excel spreadsheet en in de GPS data bestanden op deze pagina staat de normale route beschreven.
Totaal: 3 uur 30 minuten
Dag 4 : Capanna Bovarina - Capanna Scaletta
Dit is de Steinbockweg/Il sentiero degli stambecchi. Van deze route is een folder uitgegeven. Deze folder is in Ticino te verkrijgen en ook op de volgende link te downloaden(Steinbockweg/Il sentiero degli stambecchi).
Deze route is aangelegd in 2007. De oude route was veel lastiger. Nu zijn de moeilijke plekken gezekerd d.m.v. staalkabels. Dit is leuke route met uitdagende passages.
Totaal: 5 uur 05 minuten
Dag 5 : Capanna Scaletta - Capanna Motterascio
We nemen vandaag de klim naar de Piz Valdraus mee. We gaan daarom vanaf de hut naar het beekje, steken de brug over en gaan aan de andere kant van het beekje lopen. Deze route is blauwwit gemarkeerd en de route gaat richting de Medelser Hutte. Bij Plano della Greina op 2306 m maken we een depot van de spullen die we niet nodig hebben voor de beklimming van de Piz Valdraus. Het eerste stuk is nog blauwwit gemarkeerd. De blauwwit gemarkeerde weg gaat vervolgens naar het westen. Op dat moment moeten wij noordwaarts. We moeten nu zelf ons spoor zoeken. De route is goed te doen. Op de Piz Valdraus zijn veel rotsblokken. Je kunt je in het algemeen goed vasthouden. De route gaat weer over dezelfde weg terug naar de Plano della Greina. Van hier uit is het een eenvoudige weg naar de Capanna Motterascio.
Totaal: 6 uur 20 minuten
Dag 6 : Capanna Motterascio - Capanna Motterascio
Vandaag staat de beklimming van de Piz Terri op het programma. Deze is vanuit de hut in 3 uur te beklimmen. Je komt er ook weer terug en hoeft dus weinig spullen mee te nemen. Tot aan de pas op 2747 meter weinig moeilijkheden. Eén lastige passage. Vanaf dat punt gaat het over een gruis helling naar de graat die eindigt in een schoorsteen. Dit geeft wat klauter werk. Vanaf de schoorsteen is het terrein wat heikel. Je moet over gruisvelden naar de top. Het uitzicht op de top is mooi.
We besluiten om vanaf de pas nog een extra rondje te maken. We nemen hier de weg naar de Camona da Terri langs het Terri meer. Dat geeft geen moeilijkheden alleen dat de weg niet aangegeven staat en we zelf de weg moeten zoeken. Nadat we het riviertje overgestoken zijn en het pad naar het noorden afbuigt richting Camona da Terri gaan wij naar het westen. We zien het bruggetje al liggen. Vervolgens is het dezelfde weg als gisteren via Crap la Crusch naar de Capanna Motterascio.
Totaal: 6 uur 15 minuten
Dag 7 : Capanna Motterascio - Olivone
Vandaag alleen maar afdalen. Maar wel een mooie afdaling. Niet te steil en langs het mooie Lago di Luzzone in het ochtend licht. We passeren ook nog twee lange tunnels van ongeveer een kilometer. Vlak voor de eerste tunnel(Diga di Luzzone) kun je bus nemen naar Olivone. Dat doen wij niet. Wij gaan gewoon lopen. Onderweg kun je vanaf de Passo Muazz(1697 meter) de Sosto(2220 meter) beklimmen. Bedenk wel dat dit een lastige klim is, zie opties onder Algemeen. In Olivone gaat er een bus naar Biasca en vervolgens bus of trein nemen richting Airolo.
Totaal: 3 uur 55 minuten


Boeken:
======


Gipfelziele im Tessin

Gipfelziele im Tessin, Daniel Anker
Daniel Anker, Rotpunktverlag, Zurich
ISBN 3-85869-258-1, Te bestellen bij Amazon

Dagtochten beschreven in het Duits, de tocht is een verzameling van dagtochten uit dit boek. Inclusief de
opties. Verplichte lectuur voor deze tocht.


Bergtochten in de Zwitserse Alpen

Bergtochten in de Zwitserse Alpen, Jolanda Linschooten
Jolanda Linschooten, Dominicus Adventure
ISBN 90-257-3753-6, Te verkrijgen in de boekhandel, lenen bij bibliotheek

Goed boek in het Nederlands met tips over bergwandelen in Zwitserland. Een gedeelte van de tocht vanaf
dag 4 (Plan Geirett) t/m het einde van de tocht staat in dit boek beschreven.Links:
=====

Toerisme:
Toerisme regio Valle Leventina (eerste 2 dagen)
Toerisme regio Valle di Blenio (laatste 5 dagen)
Orientatie en routes:
Online-Landkaarten Zwitserland tot schaal 1:50.000
Wandelingen in heel Zwitserland
Organisatie:
Reisinformatie Postbus(en trein Biasca-Airolo) Zwitserland
Meteo Zwitserland
Berghutten Ticino
Bestellen Zwitserse landkaarten

Landkaarten:
=======

Op onze route kun je gebruik maken van de volgende landkaarten. De 'Landes Karte der Schweiz' schaal 1:25000. Deze landkaarten gebruiken het positie formaat "Swiss Grid" en geodetische datum "CH-1903". Met blauwe cijfers aan de rand wordt ook de geodetische datum "WGS84" aangegeven. Maar minder nauwkeurig dan het Zwitserse formaat. Het gaat om de volgende landkaarten:

OBERALPPASS 1232, GREINA 1233 LKS 1:25000  OBERALPPASS 1232, GREINA 1233
  LKS Kaart 1:25.000.


AMBRì-PIOTTA 1252, OLIVONE 1253 LKS 1:25000  AMBRì-PIOTTA 1252, OLIVONE 1253
  LKS Kaart 1:25.000.

De landkaart OBERALPPASS 1232 heb je alleen de tweede dag gedurende een half uur nodig. De weg is hier heel duidelijk. Het advies luidt om deze landkaart niet te bestellen.
In plaats van de landkaarten OBERALPPASS 1232 en AMBRì-PIOTTA 1252 kan je ook de Landeskarten Zusammensetzungen 1:50.000 nr. 5001 bestellen. Dat is iets goedkoper maar het detailniveau is minder.
De paragraaf Landkaarten samengevat: Bestel de 1:25000 landkaarten AMBRì-PIOTTA 1252, GREINA 1233 en OLIVONE 1253.

Terug naar inhoud


2) Onze Route

Onze hike start bij de groene ballon in Airolo en eindigt bij de rode ballon in Olivone. In de gele hutten hebben wij tijdens de trek overnacht. Op deze site worden alternatieve hutten genoemd(zie opties). Dit zijn de groene hutten op de landkaart.
Op dit moment gebruikt Google Maps de geodetische datum "WGS84". Daarom worden de posities in de schema's weergegeven met positie formaat "hddd.ddddd°" en de geodetische datum "WGS84". Positie formaat en geodetische datum zijn instelbaar op de GPS en in het GPS programma op de PC. Op het einde van deze paragraaf staat een conversie tabel van diverse formaten.


Grotere kaart weergeven

Plaats Hoogte Waypoint Tijd Omhoog Omlaag Km Overnachting/Opmerking/GPS Stijging Tijd(acc) Telefoon
                     
Airolo 1141 A#01 0:00 0 0   46.527783, 8.608867 0 0:00  
Brugnasco 1388 A#07 1:00 247 0 4,4   247 1:00  
Buca di Ce 1714 A#13 0:45 326 0 2,7   326 1:45  
Lago Ritóm 1860 A#25 1:15 405 -259 4,5   146 3:00  
Capanna Cadagno 1987 A#37 1:00 127 0 4,2 46.546483, 8.719650 127 4:00  
Dag 1     4:00 1105 -259 15,8 Capanna Cadagno   4:00 +41 (0)91 868 13 23
              capanna.cadagno@ticino.com      
Capanna Cadagno 1987 B#01 0:00 0 0     0 0:00  
Passo del Corandoni 2530 B#05 1:45 543 0 3,5   543 1:45  
Piz Corandoni 2659 B#06 0:20 129 0 0,5   129 2:05  
Passo del Corandoni 2530 B#05 0:15 0 -129 0,5   -129 2:20  
P 2299 2299 B#08 0:30 0 -231 1,4   -231 2:50  
P 2142 2142 B#09 0:45 0 -157 3,7   -157 2:20  
Passo del Lucomagno 1922 B#19 0:45 0 -220 3,2 46.563533, 8.801283 -220 4:20  
Dag 2     4:20 672 -737 12,8 Hospezi Santa Maria   4:20 +41(0) 81 947 51 34
              hospezi@lukmanierpass.ch      
Passo del Lucomagno 1922 C#01 0:00 0 0     0 0:00  
Passo di Gana Negra 2430 C#06 1:30 508 0 3,5   508 1:30  
Pizzo di Cadrèigh 2516 C#08 0:30 86 0 1,0   86 2:00  
Passo di Gana Negra 2430 C#06 0:15 0 -86 1,0   -86 2:15  
Capanna Bovarina 1870 C#09 1:15 0 -560 5,0 46.560067, 8.888517 -560 3:30  
Dag 3     3:30 594 -646 10,5 Capanna Bovarina   3:30 +41 (0)91 872 15 29
              bovarina@utoe.ch      
Capanna Bovarina 1870 D#01 0:00 0 0   Steinbockweg/ 0 0:00  
Lago Retico 2372 D#08 1:45 502 0 3,0 Il sentiero degli stambecchi 502 1:45  
P 2589, Verzaira 2489 D#10 0:40 117 0 0,9   117 2:25  
Sasso Lanzone 2826 D#13 0:45 337 0 1,9   337 3:10  
Plan Geirett 2012 D#18 1:10 0 -814 3,5   -814 4:20  
Capanna Scaletta 2205 D#24 0:45 193 0 2,4 46.607650, 8.940333 193 5:05  
Dag 4      5:05 1149 -814 11,7 Capanna Scaletta   5:05 +41 (0)91 872 26 28
              capannascaletta@ticino.com      
Capanna Scaletta 2205 E#01 0:00 0 0     0 0:00  
Plano della Greina 2306 E#02 0:30 101 0 1,1 101 4:30  
Piz Valdraus 3096 E#11 2:30 790 0 3,2   790 3:00  
Plano della Greina 2306 E#02 1:30 0 -790 3,2   -790 4:30  
Crap la Crusch 2266 E#24 1:15 0 -40 4,6   -40 5:45  
Capanna Motterascio 2172 E#28 0:35 0 -134 2,5 46.593317, 9.005433 -134 6:20  
Dag 5     6:20 891 -964 14,6 Capanna Motterascio   6:20 +41 (0)91 872 16 22
              emilioschneidt@bluewin.ch      
Capanna Motterascio 2172 F#01 0:00 0 0     0 0:00  
Pas 2747 F#11 2:15 575 0 2,2   575 3:30  
Piz Terri 3149 F#16 1:15 402 0 1,0   402 3:30  
Pas 2747 F#11 0:40 0 -402 1,0   -402 4:10  
Lago Terri 2587 F#20 0:20 0 -160 0,9   -160 4:30  
Afsplitsing Camona da Terri 2348 F#30 0:45 0 -239 2,3   -239 5:15  
Crap la Crusch 2306 F#37 0:25 0 -42 1,7   -42 5:40  
Capanna Motterascio 2172 F#01 0:35 0 -134 2,5 46.593317, 9.005433 -134 6:15  
Dag 6     6:15 977 -977 11,6 Capanna Motterascio   6:15 +41 (0)91 872 16 22
              emilioschneidt@bluewin.ch      
Capanna Motterascio 2172 G#01 0:00 0 0     0 0:00  
Lago di Luzzone 1621 G#08 1:00 0 -551 3,5   -551 1:00  
Barrage di Luzzone 1614 G#16 0:40 0 0 3,8   0 1:40  
Compietto 1579 G#22 1:00 100 -35 3,4   65 2:40  
Olivone 889 G#37 1:15 100 -690 5,3 46.529300, 8.935833 -590 3:55  
Dag 7     3:55 200 -1276 16,0     3:55  
                     
Totaal     33:25 5588 -5673 93,0        


Overzicht van de hutten uit de opties(niet in bovenstaand schema):

NaamGPS CoördinatenLinkE-mailTelefoon
Capanna Cadlimo46.571554,8.695215http://www.cadlimo.ch/htsyti@bluewin.ch+41 (0)91 869 18 33
Capanna Dötra46.531534,8.879597http://www.capanneti.ch/dotra/dotra.htmlmalqua@bluewin.ch+41 (0)91 872 11 29
Camona da Terri46.634417,9.005088http://www.terrihuette.ch/ +41 (0)81 943 12 05
Capanna Adula CAS46.499097,8.995668http://www.capanneti.ch/adulacas/adula.htmldavide.bellintani@bluewin.ch+41 (0)91 872 15 32
Capanna Adula UTOE46.495422,9.007679http://www.vs-wallis.ch/tessin/huetverz/cap-adula-utoe.html +41 (0)91 872 16 75
Capanna Quarnei46.472936,9.023306http://www.quarnei.ch/sabb/index.htmsabb.quarnei@bluewin.ch+41 (0)91 870 25 05
Conversie van verschillende geodetische data:

Het positie formaat Swiss Grid wordt weergegeven met geodetische datum "CH-1903". De andere twee positie formaten met geodetische datum "WGS84".

NaamSwiss Gridhddd.ddddd°hddd°mm'ss.ss"
Airolo(trein station)689.783,153.61246.527783,8.608867+46°31'40.02", +8°36'31.92"
Capanna Cadagno698.249,155.82446.546483,8.719650+46°32'47.34", +8°43'10.74"
Passo del Lucomagno704.476,157.82346.563533,8.801283+46°33'48.72", +8°48'04.62"
Capanna Bovarina711.170,157.55846.560067,8.888517+46°33'36.24", +8°53'18.66"
Capanna Scaletta715.042,162.92146.607650,8.940333+46°36'27.54", +8°56'25.20"
Capanna Motterascio720.061,161.42546.593317,9.005433+46°35'35.94", +9°00'19.56"
Olivone(bus staton)714.864,154.20646.529300,8.935833+46°31'45.48", +8°56'09.00"
Capanna Cadlimo696.330,158.58046.571554,8.695215+46°34'17.59", +8°41'42.77"
Capanna Dötra710.545,154.37546.531534,8.879597+46°31'53.52", +8°52'46.55"
Camona da Terri719.943,165.99446.634417,9.005088+46°38'03.90", +9°00'18.32"
Capanna Adula CAS719.510,150.95046.499097,8.995668+46°29'56.75", +8°59'44.40"
Capanna Adula UTOE720.450,150.55046.495422,9.007679+46°29'43.52", +9°00'27.64"
Capanna Quarnei721.700,148.07546.472936,9.023306+46°28'22.57", +9°01'23.90"


Terug naar inhoud

4) Download GPS en Google Earth Info

Voorbeeld GPS track en waypoints op kaart
© swisstopo
Voorbeeld GPS track en waypoints op landkaart

De Zip files bevatten de route in Garmin GPS database Mapsource formaat(.gdb bestanden), voor niet-Garmin bezitters dezelfde informatie ook in GPS eXchange formaat(.gpx bestanden) en in Google Earth formaat(.kmz bestanden). De GPS eXchange bestanden kunnen eenvoudig bekeken worden met het freeware programma EasyGPS EasyGPS.Download GPS en Google Earth data Alle Dagen


Of Selecteer een dag

Download GPS en Google Earth data DAG 1
Download GPS en Google Earth data DAG 2
Download GPS en Google Earth data DAG 3
Download GPS en Google Earth data DAG 4
Download GPS en Google Earth data DAG 5
Download GPS en Google Earth data DAG 6
Download GPS en Google Earth data DAG 7


Terug naar inhoud

6) Hoogte Profielen Ticino


HoogteProfiel Ticino DAG 1

HoogteProfiel Ticino DAG 2

HoogteProfiel Ticino DAG 3

HoogteProfiel Ticino DAG 4

HoogteProfiel Ticino DAG 5

HoogteProfiel Ticino DAG 6

HoogteProfiel Ticino DAG 7

Terug naar inhoud

8) Diversen

Folders en leaflets  
Download Flyer Wandelkaart Levantina dal  
Wandelkaart Levantina dal  
Download Flyer Il Sentiero degli Stambecchi - SteinbockWeg Download Flyer Il trekking del sole - Sonnen Trekking
Il Sentiero degli Stambecchi - SteinbockWeg Il trekking del sole - Sonnen Trekking
Bus- en Treinticket  
Busticket Olivone - Biasca  Treinticket Biasca - Airolo

Bus- en TreinticketTerug naar inhoud


Voor het laatst bijgewerkt op 21-01-2010
Door Hans Wortel