Algemene informatie

1) Algemeen
2) Onze route
3) Foto's Virgental op pbase
4) Download spreadsheet Virgental
5) Hoogte Profiel Virgental
6) Gastenboek Website Virgental
                            This page in your language:
Click here for Dutch -> English
Klicken Sie hier für Niederländisch -> Deutsch
Cliquez ici pour le Néerlandais -> Français
Fai clic qui per Olandese -> Italiano
Haga clic aquí para Holandés -> Español

 
 
          Virgental Hans Wortel


 
 
 

  Terug naar Homepage


 
 
 
 
 
 
  1) Algemene informatie

Het Virgental ligt aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern. De naam Hohe Tauern is eeuwenoud en stamt uit de tijd dat handelslieden via ijsvrije verbindingspassen, die Tauern werden genoemd, de Alpen doorstaken. In het Virgental ontbreken de skigebieden en kabelbanen. Het indrukwekkende landschap, het Virgental is omringd door drieduizenders, wordt ontsloten door een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Onze route start en eindigt in Virgen wat midden in het dal ligt. Je loopt langzaam vanuit het dal omhoog zodat je de diverse zone's van het dal doorloopt. Wij hebben voor de route de zwaarste keuze's gemaakt. Vrijwel elke dag is er een gemakkelijkere variant, maar wel minder interessant, te lopen. In de eerste drie dagen loop je het zuidelijke gebied door wat veel rustiger is dan de noordkant. De normale route staat meestal goed aangegeven. Indien je zelf een route gaat zoeken, wat wij dikwijls deden, zijn de bordjes onduidelijk of ontbreken zelfs.
Op de bordjes worden de volgende kleuren en tekens gebruikt met denk ik de volgende betekenis:
rode stip : normale bergwandeling
zwarte stip : lastige bergwandeling (vaak met staalkabels beveiligd)
zwarte driehoek (met de tekst STEIG) : klettersteig
Er is een informatieboekje,Mein Virgentaler Hüttenbuch, uitgegeven over het gebied. Er staat informatie over de hutten, overgangen naar volgende hutten en klimtochten vanuit de hut in. Dit is bij de hutten gratis te verkrijgen en waarschijnlijk ook wel bij het toeristenbureau. Via de Virgentaler Hutten site ook online aan te vragen.
Er wordt driftig gestrooid met stempels(bij hutten, passen en meertjes). Een leuke bezigheid tijdens de tocht is om deze stempels te verzamelen. Zie de stempels in het huttenschema onderaan deze pagina.
De gelopen tijden zijn uiteraard 'netto' tijden, zonder pauze dus. Ik denk dat wij sneller dan gemiddeld lopen.
Opties op onze route:
Op dag 2 kun je bij de Lacken See de route over de Oberst Kogel(2574 meter) nemen. Deze route is zwart ingetekend dat betekent dat deze alleen geschikt is voor geoefende bergwandelaars.
Op dag 5 kun je naar de Clara Hütte lopen. Vandaar kun je onder begeleiding van een berggids de Alpenkönig Route naar de Essener und Rostocker Hütte lopen. Zie De Alpenkönig Route.
Op dag 6 kun je i.p.v. naar de Sajathütte te lopen naar het Defreggerhaus gaan. Vandaar kun je onder leiding van een berggids de Gross Venediger(3666 meter over gletscher) beklimmen.
Je kunt de route verlengen met de volgende hutten: Bonn Matreier Hütte, Badener Hütte, Venedigerhaus en Matreier Tauernhaus. Vanuit elk van deze hutten is het mogelijk om na een afdaling met bus of taxi in Virgen terug te komen.
Indien je gebruik wilt maken van een berggids moet je deze wel van tevoren reserveren.


Reisinformatie:
Met de auto:
Het Virgental is gemakkelijk met de auto te bereiken vnauit Nederland. De afstand vanuit Utrecht bedraagt ongeveer 1000 kilometer. De route gaat over Frankfurt, Munchen, Kufstein en Felbertauerntunnel. De situatie wat betreft autobahn vignet is onduidelijk. Het was tot voor 2007 zo dat er tot Kufstein-Sud geen autobahn vignet nodig was. Vanaf maart 2007 wel zeggen bronnen op internet. Neem vlak voor de grens bij Kufstein de afslag Kufstein Nord. Dat scheelt je een autobahn vignet. Je vermijdt dan de 5.7 kilometer autobahn bij Kufstein. De overige wegen zijn allemaal provinciale wegen.
Met het openbaar vervoer:
De trein gaat niet verder dan Mittersill. Vanuit deze plaats gaat er een bus naar Matrei in Osttirol en vervolgens een bus naar Virgen.

Route kaart:
==========


De route begint midden in Virgen. De etappe's zijn om en om rood en paars. De overnachtiginsplaatsen zijn zwart omkaderd en clickable naar Google Maps.

Overzicht Wandeling Virgental met links naar Google Maps Map Essener und Rostocker Hütte Map Sajathütte Map Zunigalm Map Neuue Reichenberger Hütte Map Lasörling Hütte Map Zupalsee Hütte Map VirgenEtappe overzicht:
==============


Dag 1 : Virgen - Zunigalm
We starten in het centrum van Virgen. We hebben hier een parkeerplek gevonden. Vervolgens nemen we de 'weg der Sinne' naar het riviertje de Isel. Vervolgens gaan we al klimmend en dalend langzaam omhoog naar het Lukasserkreuz en Guggenberg. Vervolgens gaat het zigzaggend omhoog naar Zunigalm. Dat is niet ver zodat we in de middag nog de Kleiner Zunig beklimmen. Je kunt dat in een rondje lopen waarbij je iets boven de hut linksaf gaat richting Dolomietenblick. De afdaling via Zunigsee is dan de klim van morgen.
Totaal : 5 uur 30 minuten
Dag 2 : Zunigalm - Zupalsee Hütte
We nemen de richting Zunigsee en Ganitzle. Bij Arnitzalm nemen we een koffiepauze met iets lekkkers daarbij. Vervolgens gaan we verder waarbij je bij de Lacken See de keuze hebt om de Oberst Kogel (2574 meter) te beklimmen en via de andere kant kan je dan rechtsaf naar de Zupalsee Hütte lopen. Deze route is zwart ingetekend dat betekent dat deze alleen geschikt is voor geoefende bergwandelaars. Wij hebben daar niet voor gekozen dus ik weet niet hoe lastig dat is. Op een punt met hoogte van 2150 meter is er links een afkorting van de Lasörling Höhenweg. Je moet hier zelf pad zoeken. Vervolgens kom je op een kruising op 2400 meter. De officiele route gaat hier rechtdoor. Wij kiezen hier om links over de graat te gaan richting Legerle. Deze route is veel mooier. Staat overigens niet aangeven.
Totaal : 5 uur 30 minuten
Dag 3 : Zupalsee Hütte - Lasörlinghütte
We besluiten om even een kijkje in het het Defregger Tal te nemen. Deze route is leuker en langer dan de Lasörling Höhenweg. De route gaat over de kam van de Donnerstein en Speikboden terwijl ook nog de Zupalkogel beklommen wordt. Niet zwaar maar wel leuk om te doen. Na de Speikboden dalen we nog wat verder af naar het zuiden en gaan op zo'n 2200 meter hoogte naar het westen. Op 2400 meter recht onder de Gritzer Hörndle nemen we een pauze. Na de pauze gaat het recht steil omhoog naar de Gritzer Hörndle. We hebben hier een mooi uitzicht op de Gritzer Seen en de Virger Törl. Na de afdaling naar de meren gaan we via de Virger Törl naar de Lasörling Hütte.
Totaal : 4 uur 10 minuten
Dag 4 : Lasörlinghütte - Neue Reichenberger Hütte
Het Virgentaler Hüttenbuch geeft zes uur voor deze tocht. Toch besluiten wij om de Lasörling(3098 m) mee te nemen. Eventueel kun je een depot maken op 2650 maken (afslag naar Lasörling), de top beklimmen en weer terug lopen naar het depot. Wij maken een andere keuze. We nemen de rugzakken mee naar 2950 meter, beklimmen de top en dalen aan de andere kant af. Dit is een steile afdaling die in het begin is gezekerd met staalkabels. We moeten afdalen naar 2261 meter om vervolgens weer linksaf te slaan richting de normale route. Daar aangekomen is het nog twee uur naar de Neue Reichenberger Hütte.
Totaal : 6 uur 20 minuten
Dag 5 : Neue Reichenberger Hütte - Essener Rostocker Hütte
De route route is vandaag heel simpel. We dalen af naar Pebellalm, nemen een stukje dal mee en vervolgens klimmen we vanaf Ströden weer omhoog naar de Essener und Rostocker Hütte. Het laatste stuk van de afaling naar Pebellalm is een steile vervelende weg die wel langs een mooie waterval leidt. De klim naar de hut is een klim met een mooi uitzicht op de gletschers waarbij het middenstuk vrij steil is.
's Middags gaan we vanuit de hut nog naar de Simony See en de Simony Kees. Een leuk uitstapje voor de middag.
Totaal : 5 uur 50 minuten
Dag 6 : Essener Rostocker Hütte - Sajathütte
Na zo'n kwartier wandelen staat er een bordje richting Kürsinger Hütte(weg 912). Onze richting Johannis Hütte ontbreekt. Dit geeft wat verwarring maar we besluiten door te gaan. Terecht want even verderop staat onze richting Türmjoch er weer op. Het is een mooie gelijkmatige klim naar de pas. Op de pas hebben een mooi uitzicht op de gletschers van met name de Gross Venediger. Op de pas zetten we een kop koffie met de door ons meegebrachte gasbrander. Soepel dalen we vervolgens af naar de Johannis Hütte. Hier nemen we wat te eten en te drinken. We gaan vervolgens onderweg naar de Sajathütte. Dit gaat eerst geleidelijk omhoog om vervolgens wat af te vlakken. Wel lopen we dan dan langs steile wanden. Op de Sajat Scharte nemen we nog een pauze om van het uitzicht te genieten. Dit is een scharte, in tegenstelling met het Türmjoch van eerder deze dag, dat betekent dat deze pas veel steiler is. Dat blijkt dan ook wel in de afdaling naar de Sajathütte. Deze is steil en met staalkabels beveiligd. Maar voor ons is dat geen probleem.
Totaal : 4 uur 15 minuten
Dag 7 : Sajathütte - Virgen
In de afdaling van de Sajat Scharte naar de Sajathütte blijkt dat we over de Kreuzespitze naar de Eisseehütte kunnen lopen. De keuze is snel gemaakt. We gaan ervoor. Vanuit de hut gaat het eerst zigzaggend omhoog. Vervolgens blijkt er een vrij steile klim te zijn beveiligd met staaldraden. Dat is nog wel te doen. Na deze klim zijn er nog wel staaldraden maar soms ontbreken ze ook. Van ons hadden ze op nog een paar andere plekken ook staalkabels mogen aanleggen. Op de top blijkt er een keuze te zijn. Je kan linksaf of rechtdoor. Het pad rechtdoor ziet er steil uit. Echter geen enkel bordje aanwezig. De huttenwaard had ons gezegd hier linksaf te gaan. Dat blijkt een goede keuze. De afdaling is niet moeilijk. Op een pas aangekomen blijkt er weer een keuze te zijn. Linksaf of rechtdoor omhoog. We nemen de weg rechtdoor. Deze gaat over de Tulpspitze. Vrij steil maar wel beveiligd met staalkabels en/of touwen. De afdaling komt uit op de Zopatscharte. We hebben dus goede keuze's gemaakt. Maar wel drie uur gelopen zonder een bordje tegen te komen. Op de pas blijkt dat we een klettersteig gedaan hebben. Dat stond niet aangegeven bij de Sajathütte(wel een zwarte stip). De route is op zich te doen met een paar lastige passage's in de klim van de Kreuzspitze.
We dalen af naar de Eisseehütte. Dat geeft geen problemen meer. In de hut eten en drinken wij nog wat. Vervolgens blijven we nog een uur op hoogte lopen om te beginnen aan de lange afdaling naar Virgen.
Totaal : 6 uur 50 minutenLinks:
=====

Een greep uit de links:
Site van het Virgentaler Verkeersburo
Site van de Virgentaler Hutten
Meteo Virgen
Foto's van deze tocht gemaakt door Arnoud Bakker en Meike Wortel

Kaarten:
=======

De volgende kaarten zijn beschikbaar. Bij de kompas kaart 46 is er een boekje bij met informatie over de wegen en hutten. Bij de Freytag & Berndt kaart is duidelijk aangegeven hoe de routes lopen(In kleuren rood (normaal) en zwart(moeilijk)). Echter niet alle routes zijn ingetekend.
De beide kaarten bestrijken de hele route. Eén kaart is dus voldoende voor de gehele trek.
Mijn conclusie over beide kaarten: De kompas kaart heeft meer routes die jezelf moet zoeken, de Freytag & Berndt kaart geeft duidelijker de gangbare routes aan.
Van het noordelijke gebied is een Alpenvereinskarte,nr. 36, beschikbaar. Deze heeft een schaal van 1 op 25.000. Gedetailleerde informatie dus.
Er is ook nog een Freytag & Berndt Wanderkarte 123 Matrei-Defereggen-Virgental 1:50.000. Ik ken deze kaart niet en heb er dus geen mening over.

Kompass 46 Wander-,Bike und Skitourenkarte Matrei in Osttirol Kals am Großglockner  Kompass 46 Wander-,Bike und Skitourenkarte Matrei in Osttirol Kals am Großglockner
  Kaart 1:50.000.


Freytag & Berndt Virgental Prägraten Virgen Matrei  Freytag & Berndt Virgental Prägraten Virgen Matrei
  Kaart 1:30.000.
  Waarschijnlijk alleen verkrijgbaar in het Virgental.


Alpenvereinskarte nr. 36 Venedigergruppe  Alpenvereinskarte nr. 36 Venedigergruppe
  Kaart 1:25.000.


Informatieboekje:
==============


Mein Virgentaler Hüttenbuch  Mein Virgentaler Hüttenbuch, gratis verkrijgbaarInternet Adressen, telefoonnrs van overnachtigingsadressen, stempels en coordinaten:
====================================================================


LinkUrlTelefoonStempelsGPS Coordinaten
Zunigalm http://www.virgental.at/zunigalm/ +43(0) 664 9059063  Zunigalm 1846 meterN 46°58.388', E 12°31.134'
Zupalsee Hütte http://www.virgentaler-huetten.at/zupalpsee.html +43(0) 4874 5227  Zupalpsee Hütte 2350 meterN 46°57.466', E 12°26.216'
   Donnerstein 2725 meter 
   Speikboden 2653 meter 
   Gritzer See 2500 meter 
   Virger Törl 2616 meter 
Lasörlinghütte http://www.lasoerlinghuette.com/ +43(0) 664 9758899 Lasörling Hütte 2350 meterN 46°57.417', E 12°22.617'
   Lasörling 3098 meter 
Neue Reichenberger Hütte http://neue-reichenbergerhuette.at/Huette.htm +43(0) 4873 5580  Neue Reichenberger Hütte 2586 meterN 46°58.278', E 12°16.775'
Essener Rostocker Hütte http://www.grossvenediger.at/ +43(0) 4877 5101  Essener Rostocker Hütte
 2208 meterN 47°03.300', E 12°17.886'
   Türmjoch 2772 meter 
Johannis Hütte http://www.johannis-huette.at/ +43(0) 4877 5150  Johannis Hütte
 2121 meterN 47°03.593', E 12°20.059'
Sajathütte http://www.sajathuette.at/ +43(0) 664 5454460  Sajathütte
 2600 meterN 47°02.274', E 12°21.205'
   Kreuzspitze 3165 meter 
   Zopet Scharte 2958 meter 
Eisseehütte http://www.virgentaler-huetten.at/eissee.html +43(0) 664 4606459  Eisseehütte
 2521 meterN 47°03.352', E 12°22.747'
   Vendiger-Höhenweg 

Terug naar inhoud


2) Onze Route

Plaats Hoogte WegNr Tijd Omhoog Omlaag Km Overnachting/Opmerking Stijging Tijd(acc) Telefoon
                     
Virgen 1194   0 0 0     0    
Isel 1003 33 0 0 -191 1,5   -191    
Lukasserkreuz 1251 37,34 1:55 248 0 4,0   248 1:55  
Zunigalm 1846 317 1:30 595 0 4,0   595 3:25  
Kleiner Zunig 2443   1:15 597 0 2,0   597 5:40  
Terug naar Zunigalm 1846   0:50 0 -597 2,0   -597 5:30  
Dag 1     5:30 1440 -788 13,5 Zunigalm   5:30 +43(0) 664 9059063
                    +43(0) 4875 6240
Zunigalm 1846   0:00 0 0     0 0:00  
Zunigsee 2102   0:30 256 0 1,5   256 0:30  
Ganitzle 2192   0:10 90 0 0,5   90 0:40  
Arnitzalm 1848   0:45 0 -344 1,0 Arnitzalm -344 1:25 +43(0) 4875 6339
Reiteregg 2100   0:30 252 0 2,0   252 1:55  
P2100(Pauze) 2100   1:00 0 0 2,5   0 2:55  
Lacken See 2151 36 0:20 51 0 0,5   51 3:15  
Abkurzung 2150   1:00 0 -1 2,5   -1 4:15  
P2400 2400   0:30 250 0 0,5   250 4:45  
Top 2435 2435   0:10 35 0 0,5   35    
Legerle 2527   0:15 127 0 0,5   127 5:10  
Zupalsee Hütte 2350   0:20   -177 1,0   -177 5:30  
Dag 2     5:30 1061 -522 13,0 Zupalsee Hütte   5:30 +43(0) 4874 5227
                  +43(0) 664 1569187
Zupalsee Hütte 2350   0:00 0 0     0 0:00  
Pas Griften 2620   0:45 270 0 1,0   270 0:45  
Griften(Zupalkogel) 2720   0:05 100 0     100 0:50  
Pas Griften 2620 40 0:05 0 -100 0,5   -100 0:55  
Donnerstein 2725   0:25 105 0 1,0   105 1:20  
Speikboden 2653 41 0:15 100 -172 1,0   -72 1:35  
P2400(Pauze) 2400   1:05 0 -253 2,5   -253 2:40  
Gritzer Hörndle 2631   0:25 231 0 0,5   231 3:05  
Gritzer See 2500 315 0:10 0 -131 0,5   -131 3:15  
Virger Törl 2616 42 0:20 116 0 1,5   116 3:35  
Lasörlinghütte 2350   0:35 0 -266 0,5   -266 4:10  
Dag 3     4:10 922 -922 9,0 Lasörlinghütte   4:10 +43(0) 664 9758899
                     
Lasörlinghütte 2350   0:00 0 0     0 0:00  
Splitsing naar Lasörling 2650   0:55 300 0 2,5   300 0:55  
Depot  2950   0:50 300 0 1,0   300 1:45  
Lasörling 3098   0:15 148 0     148 2:00  
Splitsing 2261 2261 314 1:25 0 -837 2,5   -837 3:25  
Splitsing na Prägrater Törl 2550   0:50 289 0 1,0   289 4:15  
Pas 2758   0:40 208 0 1,0   208 4:55  
Dal 2514 312 0:20 0 -244 1,0   -244 5:15  
Rote Lenke pas 2795   0:50 281 0 2,0   281 6:05  
Neue Reichenberger Hütte 2586   0:15 0 -209 1,5   -209 6:20  
Dag 4      6:20 1526 -1290 12,5 Neue Reichenberger Hütte   6:20 +43(0) 4873 5580
                     
Neue Reichenberger Hütte 2586 313 0:00 0 0     0 0:00  
Pebell Alm 1520 911 1:55 0 -1066 5,0   -1066 1:55  
Ströden 1403 912 0:40 0 -117 2,0   -117 2:35  
Stoan Alm 1459   0:15 56 0 1,0   56 2:50  
1erOchserhütte 1950   0:40 491 0 2,5   491 3:30  
2erOchserhütte 2068   0:30 118 0 1,0   118 4:00  
Essener Rostocker Hütte 2208   0:20 140 0 0,5   140 4:20  
Simony See 2361   0:30 153 0 1,0   153 4:50  
Simony Kees 2470   0:15 109 0 0,5   109 5:05  
Essener Rostocker Hütte 2208   0:45 0 -262 1,5   -262 5:50  
Dag 5     5:50 805 -1183 15,0 Essener Rostocker Hütte   5:50 +43(0) 4877 5101
                     
Essener Rostocker Hütte 2208 912 0:00 0 0     0 0:00  
kruising 2250 912,913 0:15 42 0 1,0   42 0:15  
Türmjoch 2772 913 1:10 522 0 2,0   522 1:25  
Punt noord oost 2400   0:30 0 -372 2,0   -372 1:55  
Johannis Hütte 2121   0:30 0 -279 1,0 Johannis Hütte -279 2:25 +43(0) 4877 5150
Sajat Scharte 2750   1:35 629 0 4,0   629 4:00  
Sajathütte 2600   0:15 0 -150 1,0   -150 4:15  
Dag 6     4:15 1193 -801 11,0 Sajathütte   4:15 +43(0) 664 5454460
                     
Sajathütte 2600   0:00 0 0     0 0:00  
Kreuzspitze 3165   1:25 565 0 1,5   565 1:25  
Tulpspitze 3055   0:35 100 -210 0,5   -110 2:00  
Zopat Scharte 2958   0:25 0 -97 0,5   -97 2:25  
Eisseehütte 2521 923 0:40 0 -437 2,0 Eisseehütte -437 3:05 +43(0) 664 4606459
Splitsing 2452 m 2452   1:10 100 -169 4,0   -69 4:15  
Virgen 1194   2:35 -1258 9,0   -1258 6:50  
Dag 7     6:50 765 -2171 17,5     6:50  
                     
Totaal      37:25 7712 -7677 91,5        


Terug naar inhoud

5) Hoogte Profiel Virgental


HoogteProfiel Virgental

Terug naar inhoud
Voor het laatst bijgewerkt op 12-09-2008
Door Hans Wortel