Algemene informatie klik en voeg de site toe aan je favorieten

1) Kaart
2) Algemeen
3) Onze route
4) Index Foto's Tour Du Cervin (Thumbnails)
5) Download spreadsheet Tour Du Cervin
 
  Poster                       Foto

           
 
 
Terug naar Homepage


 
 
 
 
 
 

1) Kaart


 
Terug naar inhoud


2) Algemene informatie

Hier komt wat algemene informatie over de Tour Du Cervin, in Nederland beter bekend als Tour de Matterhorn. Deze route hebben wij geprobeerd te lopen van 26 augustus 2003 t/m 29 augustus 2003. We zijn gestart in St. Niklaus. Via Gruben (Turtmann dal), Zinal (Val d'Anniviers), Arolla (Val d'Arolla) moet je de Haut Glacier d'Arolla over om in Italie te komen. De gletscher was te moeilijk voor ons. Het weer was slecht (wind, regen en onweer) en de gletscher helemaal verijsd. Je hebt hier dus touw, pickel en stijgijzers nodig. De etappe hierna geldt als de koningsetappe. Steil en gevaarlijk. Wij hebben die niet gelopen dus ik kan hier niets over zeggen.

Je kan dus afvragen of deze tocht geschikt is om als wandeling te lopen. Je moet minimaal een touw, pickel en stijgijzers meenemen. Een Tour du Mont Blanc of Tour de Monte Rosa(De Theodul gletscher is eenvoudiger) lijken mij meer geschikt.

Een folder(flyer) geeft summiere informatie. Het bevat een routeschets, tijden en e-mail adressen. Het onderstaande PDF document van Internet geplukt. Het is echter bijna niet te lezen. Wij hebben een exemplaar bij de lift in St. Niklaus bemachtigd.

Etappe overzicht:

Dag 1 : St. Niklaus-Gruben

Je start in St. Niklaus. Een parkeerplaats is er aan de rand van het dorp. Om de eerste dag niet al te zwaar te maken is het verstandig om de lift naar Jungu te nemen. Dat scheelt 800 meter klimmen. Vervolgens is het even zoeken naar de weg over de Augstbordpas. Deze is wat cryptisch aangegeven. De beschijving van Mario Colonel klopt. Overnachten in Hotel Schwarzhorn in Gruben.
Totaal : ruim 5 uur

Dag 2 : Gruben-Zinal

Je hebt hier de keus over de Meidpas of over de Forcletta. De route over de Forcletta is anderhalf uur korter. En waarschijnlijk is de tocht over de Forcletta mooier vanwege het uitzicht. Je kan ook nog de lift nemen naar de Cabane de Sorebois. Je kunt daar overnachten. Zinal is echter aantrekkelijker.
Totaal : ruim 6 uur

Dag 3 : Zinal-Arolla

Je kunt omhoog lopen naar Cabane de Sorebois of de lift nemen. Dat laatste scheelt 750 meter klimmen. Vervolgens door een lelijk skigebied eenvoudig omhoog naar de Corne de Sorebois. Omlaag naar Lac de Moiry. Vervolgens over de Col du Torrent omhoog. Er is ook een mogelijkheid om over de Col du Tsaté te gaan. Deze ligt zuidelijker maar dat is niet logisch. Vervolgens een afdaling door een weids gebied naar Villa. Hier kun je bus nemen naar Arolla.
Totaal : ruim 6 uur

Dag 4 : Arolla-Rifugio Prarayer

Je loopt Arolla uit in Zuidelijke richting. De gletscher voor je is Bas Glacier d'Arolla. De Haut Glacier ligt helemaal links die komt pas na een paar uur te voorschijn. Er is een nieuw pad dat eerst naar de Cabane de Bertol leidt. Je gaat omhoog naar Plans de Bertol 2664 meter om vervolgens weer 150 meter af te dalen. Op de Plans de Bertol zie je voor het eerst de Haut Glacier. De route op de Glacier is gemarkeerd met blauw/witte palen. Deze staan in het midden va de gletscher. Daar links van ligt een morene rug. Dit is veel eenvoudiger te belopen. Wij zijn op 2800 a 2900 meter ongedraaid vanwege weer/omstandigheden. De gletscher was helemaal verijsd. De klim naar La Vierge ziet er nogal steil uit. Maar verder kan ik hier niets over zeggen.
Totaal : ruim 7 uur
De volgende informatie komt uit die van Colonel/Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA". :

Dag 5 : Rifugio Prarayer-BreuilCervinia

De moeilijkste etappe met steile afdaling, smalle richels met kabels en voetsteunen. Alpiene ervaring en goede uitrusting (Touw, pickel en stijgijzers) zijn noodzakelijk! Lange afmattende dag met een eerste blik op de zuidwand van de Matterhorn, het hart van de Penninische Alpen.
Totaal : ruim 7 uur

Dag 6 : BreuilCervinia-Zermatt

Eenvoudige gletscheroversteek, maar de hoogte (3300 m) en snelle weersveranderingen mogen niet onderschat worden. De Theodulpass (3301 m) is een van de beroemdste pasovergangen in de Alpen en biedt een panoramisch uitzicht op de Matterhorn (4478 m).
Totaal : ruim 6 uur

Dag 7 : Zermatt-Europahutte

Lange hellingpassage hoog boven het dal over smal pad, op verschillende stukken gezekerd met kabel. Bekend onder de naam Europaweg, een traject van de Tour de Monte Rosa. In westelijke richting panoramisch uitzicht op Zinalrothorn (4221 m) en Weisshorn (4505 m). Bij slecht weer en regen kans op steenslag.
Totaal : ruim 5 uur

Dag 8 : Europahutte-St. Niklaus

Mooie wandeling met een pittige afdaling naar Gasenried. Prachtig vergezicht op de Riedgletscher, Nadelhorn (4327 m) en Bietschhorn (3934 m). In Gasenried wacht nog een pittige afdaling naar St. Niklaus (1127 m), het eindpunt van de Tour de Matterhorn.
Totaal : ruim 5 uur


Links:

Tour Du Cervin (Nederlands, vertaling uit boek Tour Du Cervin, Mario Colonel, veel praktische informatie)
Op Pad (AWNB) : Zoek bij Informatiebladen naar Tour du Matterhorn (extra info bij Op Pad nr 2002-5)
Valrando : Wandelorganisatie in Wallis, mede bedenker van deze tour

Literatuur:

Le Tour Du Cervin, la plus belle randonnée des Alpes. Auteur : Mario Colonel
In het Frans, mooi fotoboek, apart inlegblad met beschrijving van de route en kaarten(deze zijn niet geschikt om op te lopen). Zo ver ik weet niet verkrijgbaar in Nederland.
Te bestellen bij : Amazon Frankrijk

Alpinwandern Wallis - Weit- und Rundwanderungen
Verlag Schweizer Alpen-Club Tweede geheel herziene uitgave
Diverse touren in Wallis waaronder Tour de Matterhorn

Kaarten:
Matterhorn Mischabel 1:50.000, Landeskarte der Schweiz nr. 5006
Algemene kaart van het Zwitserse deel van de route


Cervina Matterhorn e Monte Rosa 1:50.000, Istituto Geografico Centrale
Het Italiaanse gedeelte van de route staat hierop ingetekend


 
 
Terug naar inhoud


3) Onze route

Schema Tour Du Cervin

Voor het laatst bijgewerkt op 02-09-2003
Door Hans Wortel
Bron: Le Tour Du Cervin, Mario Colonel. ISBN : 2-7003-1338-0
Terug naar inhoud